diumenge, 12 d’octubre del 2014

Com aprofitar el potencial de la memòria col•lectiva i el patrimoni en clau de ciutat educadora?

Aquesta és la pregunta sobre la que 12 ciutats d’arreu de l’estat espanyol van estar treballant el passat 5 i 6 de juny a Sant Just. La trobada, que va comptar també amb la presència de Marina Canals, secretària general de l’AICE (Associació Internacional de Ciutats Educadores), va constar de 4 parts. Durant la primera, el comitè científic creat per assessorar la xarxa i que està format per la UAB (www.uab.edu/cepap) i la Dra. Laia Coma de la UB, va ajudar a centrar els conceptes bàsics i a obrir el focus a experiències d’arreu del món en relació a les memòries col•lectives. Posteriorment va ser el torn de les experiències de Sant Just, on el Centre d’Estudis Santjustencs va presentar 2 experiències com a mostra de l'extens treball que fan, l’artista local Soledat Sans va explicar el projecte del Llibre de la Pau, el músic Francesc Cardona va situar la memòria del folklore tradicional i oral en el centre del seu interès i la sommelier Àstrid Goldstein ens va parlar del treball de recuperació de processos i varietats tradicionals en el món del vi.
Ja al segon dia, les ciutats assistents van poder exposar alguns dels seus projectes més emblemàtics de treball entorn la memòria col•lectiva i el patrimoni i posteriorment van poder treballar en un taller al voltant de la difusió i la potencialitat educadora del refugi antiaeri de Les Escoles.
El treball de continuïtat es durà a terme a distància fins el mes de novembre, quan es planteja una trobada en el marc del Congrés Internacional de Ciutats educadores que enguany es celebra a Barcelona. En aquest treball, cada municipi haurà de desenvolupar una experiència tenint en compte els aprenentatges adquirits durant la trobada i comptant amb l’assessorament del comitè científic i l’opinió de la resta de ciutats.
L’objectiu final del grup de treball és establir línies de treball per a que les més de 150 ciutats d’arreu de l’Estat adherides a la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores puguin desenvolupar projectes de qualitat on es desplegui al màxim el potencial educador de la ciutat a partir de la gestió del patrimoni i les memòries col•lectives.
Podeu anar seguint el projecte al web: http://recememoriadelasciudades.wordpress.com/ , i al twitter @MemoriaCiudades ,així com enviar-nos propostes, comentaris o manifestar la voluntat de col•laborar  al correu memoriaciudadesstjust@gmail.com