diumenge, 12 d’octubre del 2014

Can Biosca Parc Natural

L’edificació original de Can Biosca (dins la vall de Sant Just i a la vora de la deixalleria municipal) es va esfondrar ja fa més de 10 anys. La masia va caure “de vella”, però al seu costat hi persisteix un grapat d’edificacions irregulars algunes d’elles encastades en el llit de la riera.

Tota aquesta aparença actual no ens ha de fer perdre de vista que aquest és un entorn bàsicament natural que va ser preservat l’any 2004 gràcies a que la població santjustenca es va mobilitzar per salvar la vall.

Els acords assolits entre propietaris i ajuntament en aquells moments van preveure la inversió de més de 7 milions d’euros en la restauració d’aquesta zona i altres de la vall. A canvi els propietaris van rebre el reconeixement d’uns drets més que dubtosos a 80.000 m2 d’habitatge que podien construir fora de la vall, una part important d’ells fora del nostre municipi.

Ara resulta que els propietaris – que encara estan desfullant la margarida - assenyalen els terrenys de Can Biosca com el lloc adequat per construir-hi habitatges, i pressionen l’ajuntament per a que els hi ho deixi fer. La resposta municipal ha de ser ben clara en aquest sentit: No es construirà ni un metre quadrat a la vall, tal i com recullen els acords signats.

Aquesta situació coincideix, però, amb una proposta que s’ha presentat en el procés participatiu que, sota el patrocini del Consell Municipal de Medi Ambient, s’ha desenvolupat aquestes darreres setmanes per tal de debatre com volem els i les santjustenques que sigui Collserola: s’ha proposat incorporar els terrenys dels voltants de Can Biosca al Parc Natural de Collserola.

El grup municipal d’ICV considera que aquesta és una proposta adequada i molt oportuna que l’Ajuntament de Sant Just hauria de fer seva i conseqüentment elevar-la a la Generalitat de Catalunya.